Ontwollen:


Bij ontwollen wordt in de rui-periodes van bijvoorbeeld de Alaskan Malamute, de Berner Sennen of Golden Retriever de oude loslatende ondervacht verwijderd.


De hond gaat in bad en wordt gemasseerd zodat het haar goed loskomt. Dit wordt eenmaal met shampoo en eenmaal met crèmespoeling gedaan. Hierna wordt de hond droog geblazen met een waterblazer. Door de kracht van de waterblazer komt de onderwol goed los en wordt zo uit de vacht geblazen. De hond wordt dus van zijn onderwol verlost zonder hier een borstel voor te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat de huid niet beschadigd wordt en de dekharen niet losgetrokken worden. Vervolgens wordt de hond geföhnd en geborsteld om de losse overige haren uit de vacht te verwijderen. Uw hond kan daarna nog wel wat haar verliezen maar is door deze behandeling eerder door de verhaar-periode heen.

Tot twee weken na deze behandeling mag u uw hond niet borstelen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd en veroorzaak je een overborstelingseffect. Waardoor de vacht in de war komt en blijft verharen.

Als een hond met een ontwolvacht niet regelmatig ontwolt wordt, krijg je een te dichte vervilte vacht, met soms oververhitting (in de zomer) en huidproblemen tot gevolg.  Een hond met deze vacht zien we 2 tot 4 keer per jaar in de trimsalon.

Voor kortharige honden zoals de Labrador, Beagle en Jack Russel is deze behandeling ook zeer geschikt.